Τα είδη του μελιού και η εποχικότητα τους

Γνωρίζετε ποια είναι τα πιο γνωστά είδη του μελιού και ποια είναι η εποχικότητα τους; Όταν αγοράζετε μέλι για την διατροφή σας είναι σκόπιμο να ενημερώνεστε για την προέλευση του, γιατί το μέλι παρουσιάζει κατά κάποιο τρόπο εποχικότητα. Κάποια από τα πιο γνωστά είδη του μελιού δεν είναι εύκολο να παραχθούν όλες τις εποχές του χρόνου ακριβώς επειδή όλα τα άνθη των λουλουδιών δεν ανθίζουν την ίδια εποχή και φυσικά δεν ανευρίσκονται στην ίδια περιοχή
Το ανθόμελο και το μέλι από μελίτωμα
Η πρώτη ύλη για την δημιουργία του μελιού είναι το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες και οι οποίες μετά από πολύ προσεκτική διαδικασία παράγουν το ανθόμελο. Το νέκταρ το συλλέγουν οι μέλισσες από πολλά και διαφορετικά άνθη λουλουδιών, θάμνων και φυτών που υπάρχουν στην χώρα μας και το ανθόμελο που παράγεται από τα άνθη αυτά, φέρει τα συγκεκριμένα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά και την ονομασία του φυτού.

Το μέλι από μελιτώματα προέρχεται από τα παράσιτα των φυτών όπως για παράδειγμα διάφορα εκκρίματα του φυτού και έτσι έχουμε :

Το μέλι του πεύκου ή αλλιώς πευκόμελο (ανοιξιάτικο ή φθινοπωρινό): Το πευκόμελο, όπως και όλα τα μέλια που προέρχονται από μελίτωμα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Γι’ αυτό το λόγο δεν κρυσταλλώνει εύκολα, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό και έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το ανθόμελο. Η ιδιαίτερη θρεπτική του αξία οφείλεται στο μεγάλο αριθμό θρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Είναι παχύρευστο και το χρώμα του ποικίλει από ανοιχτό όταν είναι ανοιξιάτικο, έως σκούρο όταν παράγεται το φθινόπωρο.
Το μέλι του έλατου : παράγεται από τα εκκρίματα του ελάτου που επίσης μεταφέρονται από την μέλισσα στην κυψέλη, είναι ανοιχτόχρωμο και σε ορισμένες ποικιλίες κοκκινωπό και δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.
Το μέλι ελάτης βανίλια : Πρόκειται για μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή. Είναι παχύρευστο με κεχριμπαρένιο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα. Η θρεπτική και βιολογική του αξία είναι πολύ μεγάλη αφού πρόκειται για μέλι με υψηλή συγκέντρωση σε ιχνοστοιχεία, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα είδη του μελιού : τα ανθόμελα και η εποχικότητα τους

Μέλι καθαρά ανοιξιάτικο: αν θέλετε να απολαύσετε τα αρώματα τις άνοιξης προτιμήστε μέλι από φασκομηλιά, λεβάντα και άλλα αγριολούλουδα που είναι αρωματικό εύγευστο. Κρυσταλλώνει σε 2 με 3 μήνες μετά την παραγωγή του.
Μέλι ρεικίσιο (φθινοπωρινό): παράγεται από το φυτό ερείκη που είναι καθαρά μελισσοκομικό φυτό και το μέλι της είναι σκοτεινόχρωμο και έχει υψηλή θρεπτική αξία. Κρυσταλλώνει σε 1 με 3 μήνες από την παραγωγή του.
Μέλι πολύκομβου (φθινοπωρινό): Φυτό που βρίσκουμε στις σιτοκαλαμιές μετά από τις καλοκαιρινές βροχές. Δίνει άφθονη γύρη και σκουρόχρωμο κοκκινωπό νέκταρ. Τι μέλι που παράγεται είναι σκοτεινόχρωμο . Είναι πλούσιο σε ένζυμα, και ιχνοστοιχεία.
Μέλι θυμαρίσιο (καλοκαιρινό): Πρόκειται για άριστης ποιότητας μέλι και αποτελεί ξεχωριστή και ιδιαίτερη κατηγορία προϊόντος, λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. Στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό έχει την περισσότερη ζήτηση λόγω του αρωματικού χαρακτήρα του και της έντονης γεύσης του. Έχει κεχριμπαρένια εμφάνιση και κρυσταλλώνει σε 6 με 18 μήνες από την παραγωγή του. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Μέλι ακακίας (καλοκαιρινό): ένα μέλι με χαρακτηριστικό ανοιχτό σχεδόν διάφανο χρώμα, ελαφρύ αλλά με πολύ ιδιαίτερο άρωμα και αρκετά γλυκιά γεύση. Αν και ανθόμελο, δεν κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα λόγω της συγκεκριμένης αναλογίας φρουκτόζης/γλυκόζης που διαθέτει.
Μέλι πορτοκαλιάς (ανοιξιάτικο): είναι έντονα ανοιχτόχρωμο με ευχάριστο άρωμα και γεύση εσπεριδοειδών αλλά και πολλές ιδιότητες. Κρυσταλλώνει σε 1 με 2 μήνες από την παραγωγή του και παίρνει σχεδόν άσπρο χρώμα.
Μέλι ασφάκας (καλοκαιρινό): Από τα πιο σπάνια μέλια καθώς είναι πολύ δύσκολη η συγκομιδή του από τις μέλισσες, προέρχεται από το φυτό ασφάκα. Διαυγές, υποκίτρινο, με λεπτούς κρυστάλλους στο σώμα του και με ωραίο άρωμα. Πλούσιο σε τανίνες, βοηθάει στην βελτίωση της σωματικής κόπωσης αλλά και στην καλή λειτουργία της μνήμης.
Μέλι ηλίανθου (καλοκαιρινό): το μέλι από ηλίανθο έχει χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα ενώ η ιδιαιτερότητα του είναι ότι αναπτύσσει λεπτούς κρυστάλλους στο σώμα που του δίνουν μια χαρακτηριστική βουτυρώδη υφή. Έχει λεπτό άρωμα και γλυκιά γεύση. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες που είναι απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και κρυσταλλώνει σε 1 με 2 μήνες μετά την παραγωγή του.
Μέλι καστανιάς (καλοκαιρινό): ανάμειξη μελιτώματος και νέκταρος. Από τις καστανιές προκύπτει ένα ιδιαίτερα δυνατό μέλι σκούρου καφέ χρώματος, με έντονη γεύση και χαρακτηριστική πικρή επίγευση. Κρυσταλλώνει σε 1 με 2 χρόνια μετά από την παραγωγή του.
Μέλι βαμβακιού (καλοκαιρινό): οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη αλλά και από τα εξωανθικά νεκτάρια και τις μελιτώδεις εκκρίσεις του βαμβακιού και το μετατρέπουν σε ένα ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμο μέλι, με φίνο άρωμα και γεύση. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα γι’ αυτό και κρυσταλλώνει μέσα σε 1-3 μήνες από την παραγωγή του. Έχει την μεγαλύτερη βακτηριοστατική δράση σε σχέση με τα άλλα είδη μελιού λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν συστατικό σε καλλυντικές κρέμε

Συμπληρωματικά:
* Μιας και απουσιάζει απο το άρθρο, αξίζει να γίνει και μια αναφορά στο μέλι βελανιδιάς που ανήκει στα μέλια απο μελίτωμα που οι μέλισσες συλλέγουν το καλοκαίρι. Το μέλι βελανιδιάς έχει δυνατό άρωμα και στυφή γεύση και είναι ένα απο τα πιο σκουρόχρωμα μέλια . Είναι εξαιρετικά θρεπτικό και δυναμωτικό. Κρυσταλλώνει δύσκολα. Παράγεται απο δρύινα δάση και έχει χαρακτηριστεί ως το πιο αντιοξειδωτικό μέλι, πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
* Επίσης το φθινοπωρινό μέλι της Κουμαριάς, είναι σκουρόχρωμο, με πικρή γεύση και έντονο, ξεχωριστό αλλά και ευχάριστο άρωμα. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
* Δυστυχώς η παραγωγή στο μέλι ελάτης Μαινάλου «Βανίλια» είναι πολύ μικρή και περιοδική ανα τα έτη. Την τελευταία πενταετία έχει σημειωθεί σημαντική απώλεια παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος. Το 2016 η παραγωγή του ήταν μηδενική :-/ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου