Οι προμήθειες σοκολάτας και καφέ κινδυνεύουν λόγω της μείωσης του πληθυσμού των επικονιαστών


Οι προμήθειες σοκολάτας και καφέ βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς οι πληθυσμοί των μελισσών και των πεταλούδων μειώνονται συνεχώς, προειδοποιεί έκθεση του ΟΗΕ.

Πολλά είδη άγριων μελισσών, πεταλούδων και άλλων εντόμων, που γονιμοποιούν τα φυτά, βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με προβλήματα στην επάρκεια αρκετών τροφίμων.
The process of making chocolate
Το 90% εκ των 107 σημαντικότερων καλλιεργούμενων καρποφόρων δέντρων, μεταξύ των οποίων τα καφεόδεντρα και τα κακαόδεντρα γονιμοποιούνται από τις μέλισσες. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, δύο στα πέντε είδη εντόμων επικονιαστών βρίσκονται υπό απειλή, λόγω πολλών παραγόντων (νεονικοτινοειδή, γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, κλιματική αλλαγή, απώλεια ενδιαιτημάτων κ.α.) «Είμαστε σε μια περίοδο παρακμής και σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες» είπε ο Simon Potts διευθυντής του Κέντρου Αγρο-Περιβαλλοντικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία.
cocoa-flowersΤα άνθη του κακαόδεντρου, τα οποία είναι άοσμα.
Αυτές οι μέρες, δηλαδή λίγο πριν του Αγίου Βαλεντίνου, είναι η περίοδος που γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας. Η ολοένα όμως και αυξανόμενη ζήτηση σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη μείωση της παραγωγής, νομοτελειακά θα οδηγήσει στην τεράστια αύξηση της τιμής της. Ήδη οι μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο John Mason από το Συμβούλιο Έρευνας για την Διατήρηση της Φύσης, είχε πει από το 2010 ότι «η σοκολάτα θα γίνει τόσο σπάνια και ακριβή όσο και το χαβιάρι. Ο μέσος άνθρωπος δεν θα μπορεί να την αγοράσει». Υπολογίζεται ότι από το 2020 και μετά θα αρχίσει να γίνεται εμφανές το πρόβλημα.
cocoa-flowers2Οι καρποί του κακαόδεντρου χρειάζονται 4-6 μήνες ωρίμανσης και φτάνουν τα 35 εκατοστά.
Τα κακαόδεντρα ευδοκιμούν αποκλειστικά στις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό και χρειάζονται αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν παραγωγικά. Μόνο στη Δυτική Αφρική παράγεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, με την Ακτή ελεφαντοστού να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως (το 50% των κόκκων κακάο παράγεται εκεί). Το 2009 περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν στα αγροκτήματα κακάο της Δυτικής Αφρικής. Σύμφωνα με το Αnti-slavery International παιδιά από τη Μπουρκίνα Φάσο μέχρι το Μάλι διακινούνται παράνομα για να εργαστούν στις φυτείες κακάο στην Ακτή ελεφαντοστού.
chocolate-child-slavery-ivory-coastΤα παιδιά της πικρής σοκολάτας, θύματα του παιδικού trafficking.
Μικρά παιδιά που, αντί να πηγαίνουν σχολείο, εξαναγκάζονται να δουλεύουν ατελείωτες ώρες στις φυτείες με τα κακαόδεντρα, σκαλίζοντας με επικίνδυνες ματσέτες τα δέντρα, εκτιθέμενα σε καρκινογόνα φυτοφάρμακα και κουβαλώντας βαριά φορτία για µεγάλες αποστάσεις. Σήμερα η παραγωγή παρουσιάζει μείωση και ρόλο σ’ αυτό, εκτός από την ευαισθησία του φυτού στις ασθένειες, έχει παίξει και η στροφή των ντόπιων αγροτών σε άλλες καλλιέργειες όπως του φοινικέλαιου και του καουτσούκ λόγω της εξαθλίωσης από τα πολύ χαμηλά μεροκάματα.
coffeeΚαλλιέργεια καφεόδεντρου.
Δυσοίωνο είναι όμως το μέλλον και για τον καφέ. Οι ερευνητές από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους στο Κιου της Αγγλίας και από το Φόρουμ Περιβάλλοντος και Δασών Καφέ (ECFF) στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας προειδοποιούν και αυτοί ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής τα κατάλληλα για την ανάπτυξη του φυτού εδάφη έχουν αρχίσει και μειώνονται με αποτέλεσμα ήδη από την επόμενη δεκαετία να αρχίσει να γίνεται αισθητή η μείωση. Τα καφεόδεντρα επίσης εξαρτώνται σημαντικά από τις άγριες μέλισσες, καθώς αυτές αυξάνουν τις αποδόσεις αλλά και την ποιότητα, ενώ βοηθούν στον συγχρονισμό της ωρίμανσης των καρπών κάνοντας πιο εύκολη τη συγκομιδή.
Όλη αυτή η πολιτική του κέρδους και της εκμετάλλευσης πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Είμαστε ίσως η τελευταία γενιά που της δίνεται η ευκαιρία να κάνει κάτι. Οι επόμενοι ίσως να μην είναι καν σε θέση να αλλάξουν κάποια πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου