Γυρεολογικός Άτλας κατά νοθείας μελιού στην Κύπρο


Στόχος του Τμ. Γεωργίας-Κρατικού Χημείου η δημιουργία πρότυπων παρασκευασμάτων γύρης, για χρήση στην ανάλυση των κυπριακών μελιών.Ο πρώτος άτλαντας των μελισσοκομικών φυτών της Κύπρου δημιουργήθηκε μόλις πρόσφατα στο πλαίσιο του οποίου καταγράφηκαν 120 φυτά, από τα οποία παρασκευάστηκε πρότυπη γύρη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον «Γυρεολογικό Άτλαντα των Μελισσοκομικών Φυτών της Κύπρου», τον οποίο ετοίμασε το Κρατικό Χημείο σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας, με στόχο την προστασία του μελιού από τη νοθεία. Σύμφωνα με το Κρατικό Χημείο, το μέλι είναι μια φυσική τροφή της οποίας η βιολογική αξία είναι αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα λόγω της ευεργετικής της δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού, αλλά και το υψηλό του κόστος το καθιστούν εύκολο στόχο νοθείας. Οι δόλιες πρακτικές στην εμπορία του μελιού αποτελούν συχνό φαινόμενο και η ανάγκη πιο ενεργού δράσης για πρόληψη και καταπολέμησή τους, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, γίνεται τα τελευταία χρόνια πιο επιτακτική. Οι συχνότερες μη συμμορφώσεις (7%) αφορούσαν τη δήλωση της βοτανικής προέλευσης των μελιών.
Έχοντας αυτά υπόψη το Γενικό Χημείο του Κράτους του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας προχώρησαν στη δημιουργία του άτλαντα, με στόχο την καταγραφή και ταξινόμηση των μελισσοκομικών φυτών της Κύπρου και τη δημιουργία πρότυπων παρασκευασμάτων γύρης για χρήση στην ανάλυση των κυπριακών μελιών.
Η συλλογή των φυτών πραγματοποιήθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου 2015-Φεβρουαρίου 2016 από τον Κλάδο Προστασίας Φυτών και Μελισσοκομίας. Συλλέχθηκαν άνθη από 120 (καλλιεργούμενα και αυτοφυή) γνωστά κυπριακά μελισσοκομικά φυτά, τα οποία στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Σύστασης Ποιότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Η δημιουργία του γυρεολογικού άτλαντα είναι πολύ χρήσιμη για την ανάλυση του κυπριακού μελιού που σε συνδυασμό με τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, προάγει τη σωστή αναγνώριση των γυρεόκοκκων και τη διαπίστωση της βοτανικής και γεωγραφικής του προέλευσης. Η συλλογή των μελισσοκομικών φυτών πραγματοποιήθηκε από διάφορες περιοχές της Κύπρου στο κατάλληλο στάδιο ανθοφορίας.
Πηγή: politis.com.cy
Image credit – Australasian Pollen and Spore Atlas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου