Νεονικοτινοειδή: επιβεβαιώνονται οι κίνδυνοι για τις μέλισσες


Οι περισσότερες χρήσεις των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων συνιστούν κίνδυνο για τις άγριες μέλισσες και τις μέλισσες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε σήμερα η EFSA.

Η Αρχή ενημέρωσε τις αξιολογήσεις κινδύνου για τρία νεονικοτινοειδή - κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειομεθοξάμη - τα οποία επί του παρόντος υπόκεινται σε περιορισμούς στην ΕΕ λόγω της απειλής που ενέχουν για τις μέλισσες.

Αυτά τα νέα συμπεράσματα επικαιροποιούν αυτά που δημοσιεύθηκαν το 2013, μετά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε ελέγχους στη χρήση των ουσιών.

Για τις νέες αξιολογήσεις, οι οποίες καλύπτουν αυτή τη φορά άγριες μέλισσες - μέλισσες και μοναχικές μέλισσες - καθώς και μέλισσες, η μονάδα φυτοφαρμάκων της EFSA πραγματοποίησε εκτεταμένη διαδικασία συλλογής δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης, για να συγκεντρώσει όλα τα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις προηγούμενες αξιολογήσεις.

Η ομάδα εφάρμοσε επίσης το έγγραφο καθοδήγησης που ανέπτυξε η ΕΑΑΤ ειδικά για την εκτίμηση επικινδυνότητας των φυτοφαρμάκων και των μελισσών.

Ο Jose Tarazona, επικεφαλής της μονάδας φυτοφαρμάκων της EFSA, δήλωσε: "Η διαθεσιμότητα τόσο σημαντικών δεδομένων όσο και η καθοδήγηση μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε πολύ λεπτομερή συμπεράσματα.

"Υπάρχουν διαφορές στα συμπεράσματα, εξαιτίας παραγόντων όπως τα είδη των μελισσών, η προβλεπόμενη χρήση του φυτοφαρμάκου και η οδός έκθεσης. Έχουν εντοπιστεί μερικοί χαμηλοί κίνδυνοι, αλλά συνολικά επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος για τους τρεις τύπους μελισσών που αξιολογήσαμε".

Η EFSA ολοκλήρωσε τα συμπεράσματά της μετά από δύο ξεχωριστές διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες για τα φυτοφάρμακα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν τα συμπεράσματα.

Όπως και με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, η έκθεση των μελισσών στις ουσίες αξιολογήθηκε με τρεις τρόπους: τα υπολείμματα στη γύρη των μελισσών και το νέκταρ. σκόνη κατά τη σπορά / εφαρμογή των επεξεργασμένων σπόρων · και την κατανάλωση νερού.

Επόμενα βήματα
Τα συμπεράσματα της ΕΑΑΤ θα μοιραστούν με τους διαχειριστές κινδύνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών, οι οποίοι θα εξετάσουν ενδεχόμενες τροποποιήσεις των σημερινών περιορισμών στη χρήση αυτών των φυτοφαρμάκων.


Πηγή: ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου